Bryndzové halušky so slaninou
Posted on June 11th, 2011 by admin
1kg zemiakov očistíme, nastrúhame a posolíme. Strúhať môžme na kašičku, alebo na jemnom strúhadle. Za stáleho
miešania pridávame hladkú múku, kým nám masa zhustne. Hutnejšia musí byť, ak chceme halušky "hádzať", tzn.
odškrabovať cesto po jednej haluške nožom z vlhkého lopárika priamo do hrnca s vriacou osolenou vodou alebo
redšia, ak sme leniví a halušky chceme do vody pasírovať cez sitko na halušky. Do misky vidličkou potlačíme na
kašičku dva-tri uvarené zemiaky, pridáme 300g bryndze, podľa potreby kyslú smotanu na zriedenie a dobre
rozmiešame. Do tejto zmesi pridávame uvarené halušky (uvarené sú tie, ktoré plávu v hrnci vo vriacej vode na hladine),
kým sa rovnomerne neobalia. Podávame teplé, poliate krátko, do ružova vyškvarenou slaninkou. Halušky zapíjame
studeným kyslým mliekom, žinčicou, kefírom, môže byť čokoľvek od mlieka, čo máme po ruke.
Ľúta omeleta s bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
20g pravej ovčej bryndze - môže byť aj viac
3 vajcia
3PL mlieka
soľ
trošku prepusteného masla Ghee alebo iného tuku
trochu nastrúhaného ľubovoľného syra-nemusí byť
Bryndzu rozmiešame v mlieku, zašľaháme do nej vajcia a vylejeme na panvicu, v ktorej sme
najprv zohriali tuk. Osolíme. Zakryté pečieme asi 2-3min. Otočíme a posypeme nastrúhanym
syrom. Pečieme uz asi len 1min. Prelozime na tanier.
Šmirkas
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: maslo, bryndza, cibuľa, sladká červená paprika. Príprava: maslo
vymiešame, pridáme bryndzu, nakrájanú cibuľu, červenú papriku a zmiešame. V
chladničke necháme 2-3 hodiny stáť, potom natierame na čerstvý chlieb alebo
pečivo.
Bryndzová nátierka
Posted on June 11th, 2011 by admin
Inrediencie: maslo 125 g, bryndza 250 g, cibuľa, cesnak, tavený syr 100 g, tatárska
omáčka 1PL.
Príprava: všetko spolu dobre vymiešať a natierať na čerstvý chlieb
alebo pečivo.
Pikantná bryndza
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: bryndza 300g, maslo 100g, sardelova pasta 10g, mlieko 1dl, horčica,
mletá paprika, soľ.
Príprava: bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, postupne
pridáme sardelovú pastu, mlieko, horčicu, mletú papriku a soľ. Nátierku podávame
na tmavom chlebe, alebo ňou plníme papriky, rajčiny a pod.
Kysnutý koláč z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: polohrubá múka 300g, droždie 10g, tuk 50g, vaječný žĺtok 1ks,
mlieko 2dl, maslo 30g, cukor, soľ. Naplň: bryndza 200g, varené zemiaky 120g,
vajce 1ks, kyslá smotana 3-5 PL, pažítka, krupica 1 PL, soľ.
Príprava: Do teplej
múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre
vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysntúť. Potom cesto rozdelíme na
polovičky, vytvoríme gule, ktoré rozvaľkáme na tenko a dáme na dobre vymastený
plech. Na cesto rozotrieme náplň, kraje potrieme rozpusteným maslom a nakysnuté
koláče do ružova upečieme.
Nátierka z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: sardinky 2ks, maslo 120g, bryndza 250g, kapary ČL, horčica 1 ČL,
olej 1 ČL, syr - ementál 50g, maslo 60g, rasca, paprika, pažítka, petržlenová vňať.
Príprava: sardinky bez kostí zmiešame s maslom a bryndzou a pretlačíme cez sito
do misy. Pridáme sekané kapary, francúzsku horčicu, lyžicu oleja, strúhaný
ementál, podľa chuti papriku, rascu, sekanú petržlenovú vňať. Bryndzu dobre
rozmiešame a dáme uležať na studené miesto. Po chvíli dáme bryndzu na misu,
ozdobíme petržlenovou vňaťou s ružičkami masla posypanými paprikou.
Miešaná bryndza z Liptova
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: bryndza 500g , sladká paprika 20g, rasca 2g, horčica 100g, maslo
500g, cibuľa 150g, pažítka 30g, sardelová pasta 30g, pivo 1dl.
Príprava: bryndzu,
sladkú papriku, horčicu, maslo, nadrobno posekanú pažítku, sardelovú pastu, pivo
a nasekanú cibuľu premiešame a potom šľahačom ušľaháme tak, aby penila.
Miešaná bryndza je výborná ako nátierkaka na sendviče.
Nátierka z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: maslo 60g, bryndza 150g, cibuľa 20g, čerstvá paprika, horčica, soľ,
pažítka.
Príprava: Do rozmiešaného masla primiešame bryndzu, nastrúhanú cibuľu,
nakrájanú pažítku, horčicu, červenú papriku a soľ.
Košík z eidamu s bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Z plátkového eidamu vytvoríme kornútky, do stredu pomocou tortového
ozdobovača dáme bryndzu. Navrch ozdobíme natvrdo uvareným vajíčkom,
vejárom uhorky, trochou kapie a sardelovým očkom. Kôš je výborný ako predkrm.
Zapekané palacinky s bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: 12 kusov palaciniek (upečených bežným spôsobom), bryndza 300g,
kyslá smotana 10dl, jarná cibuľka (pažítka alebo kôpor), vajce 1ks, vaječný žĺtok
1ks, maslo
Príprava: Upečieme 12 kusov palaciniek (bežným spôsobom) a
naplníme ich bryndzovou náplňou. Dobre zmiešame prelisovanú bryndzu, kyslú
smotanu, nasekanú jarnú cibuľku a dosolíme. Touto zmesou naplníme palacinky
zložené ako šatôčky a dáme do vymastenej zapekacej misky. Celým vajíčkom a
jedným žĺtkom zjemníme 1,5dl smotany, dobre rozmiešame a nalejeme na
palacinky. Pokropíme rozohriatym maslom a dáme zapiecť do rúry. Miesto
cibuľky môžeme do náplne pridať nasekaný kôpor alebo pažítku.
Obložené sendviče s bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: Biela veka, bryndza, čerstvé maslo, vajíčka, mletá paprika, pažítka.
Príprava: Na šikmo narezané krajíčky z bielej veky nanesieme vidličkou alebo
tortovým ozdobovačom dobre vyšľahanú bryndzu. Ozdobíme ružičkami masla,
ktorých konce namočíme v mletej paprike. Pridáme koliesko natvrdo uvareného
vajíčka a na drobno nakrájanú pažítku.
Tyčinky z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: múka 250g, maslo 150g, vaječný žľtok, soľ, smotana, bryndza 250g.
Príprava: Do múky dáme maslo, žĺtok, soľ, smotanu a vypracujeme cesto.
Rozvaľkáme ho na veľkosť asi 20 x 20 cm, potrieme 1/3 bryndze, preložíme ako
lístkové cesto a necháme 1 hodinu odpočinúť. Postup opakujeme 3 x. Potom cesto
znovu rozvaľkáme na 12 mm výšku, nakrájame na tyčinky, potrieme vajíčkom,
posolíme, dáme na plech a upečieme. Z cesta môžeme vykrajovať aj kolieska,
trojuholníčky či štvorčeky.
Tyčinky z bryndze II
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: hladká múka 250g, margarín 250g, bryndza 200g, vaječný žĺtok 1ks,
soľ, vajce na potretie a rasca.
Príprava: jednu tretinu múky zmiešame s
margarínom a vytvarujeme do kocky. Do zbytku múky pridáme bryndzu, soľ,
žĺtok, vodu a vypracujeme vláčne cesto, vytvoríme z neho bochník, ktorý necháme
na pomúčenej doske odpočinúť asi 15 minút. Potom do cesta zabalíme kocku a
vyvaľkáme. Skladáme a vaľkáme ako lístkové cesto. Trikrát poskladané cesto
vyvaľkáme zhruba na hrúbku 1 cm, potrieme rozšľahaným vajcom a pokrájame na
tyčinky, ktoré posypeme soľou a rascou. Pečieme v stredne teplej trúbe.
Pagáče z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: hladká múka 500g, bryndza 200g, masť 150g, vajce 2ks, soľ, rasca,
jedlá sóda, smotana alebo mlieko 2dl.
Príprava: Na dosku preosejeme múku, v nej
urobíme jamku, vložíme bryndzu, masť, vajíčko, soľ, jedlú sódu a smotanu alebo
mlieko. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme aspoň dve hodiny odpočinúť.
Cesto vyvaľkáme, trikrát preložíme, znovu vyvaľkáme a rozkrájame na
obdĺžničky. Potrieme vajíčkom, posypeme rascou a v rozohriatej trúbe upečieme
do ružova.
Bryndzové koláčke k čaju
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: bryndza 20g, maslo 200g, hladka múka 200g, vajce 1ks, soľ, rasca.
Príprava: z bryndze, masla a múky vypracujeme cesto, vyvaľkáme, vykrojíme z
neho kolieska, ktoré na plechu pomažeme vajíčkom a posypeme soľou a rascou.
Pečieme prudko, aby sa nafúkli.
Bryndzovníky
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: krupica 400g, droždie 150g, mlieko 2dl, tuk 40g, vaječný žĺtok 1ks,
bryndza 250g.
Príprava: do preosiatej múky pridáme vo vlažnom mlieku
rozmiešané droždie, tuk, žĺtok, soľ a vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme v
teple vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na 16 rovnakých dielov, ktoré na doske
zaguľatíme a dáme na omastený plech. Uprostred cesta vytlačíme jamku, do ktorej
vložíme bryndzu rozotrenú so smotanou a upečieme.
Puding z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: bryndza 250g, maslo 100g, múka 6 PL, sneh zo 6 bielkov, 6 žĺtkov,
smotana 6 PL.
Príprava: Maslo rozotrieme do peny, po jednom pridáme 6 žĺtkov a
miešame asi 10 minút. Pridáme smotanu, bryndzu, sneh z bielkov a múku.
Vylejeme do maslom dobre vymastenej formy a varíme hodinu v pare. Pred
podávaním vyklopíme na teplú misu. Podávame so šalátom.
Lacné keksy z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: hladká múka 250g, soľ, maslo 80g, bryndza 100g, vajce 1ks, smotana
alebo mlieko 2 PL, vajíčko na potrenie, rasca, červená paprika.
Príprava: V
preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme maslo, bryndzu, vajce, smotanu alebo
mlieko a zamiešame. Na doske potom dobre cesto vypracujeme a vyvaľkáme.
Ozdobnou formičkou vykrajujeme keksy, potrieme rozšľahaným vajíčkom,
posolíme, posypeme rascou a červenou paprikou. Pokladieme na vymastený plech
a vo vyhriatej trúbe upečieme.
Koláče z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: cesto - polohrubá múka 400g, soľ, maslo, 1 žĺtok, 2 - 3dl mlieka,
kvások (mlieko 1dl, droždie 20g), bryndzová náplň: bryndza 250g, soľ, vaječný
žĺtok 1ks, maslo 50g, olúpané varené zemiaky 150g. Príprava: k bryndzi pridáme
soľ, žĺtok, maslo, nastrúhané zemiaky a dobre pomiešame. Do preosiatej múky
zamiešame soľ, pridáme rozpustené vlažné maslo, v mlieku rozmiešame žĺtok a
kvások. Všetko spolu vareškou dobre vypracujeme a dáme na teplé miesto
vykysnúť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a trochu rozvaľkáme (nie na
tenko). Okrúhlou formičkou vykrojíme koláčiky. Uprostred urobíme malú jamku a
dáme ešte chvíľku vykysnúť. Potom okraje natrieme bielkom a do každej jamky
vložíme bryndzovú náplň. Položíme na vymastený plech a upečieme v dobre
vyhriatej trúbe.
Slané tyčinky z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: hladká múka 250g, bryndza 150g, maslo 150g, soľ 1/2 ČL, kypriaci
prášok 1 ČL, vajce 2 ks, soľ, rasca.
Príprava: na dosku dáme hladkú múku,
nasekáme maslo, pridáme bryndzu, soľ, kypriaci prášok a s vajíčkom vypracujeme
jemné cesto. Potom rozvaľkáme na 10 cm široký a 3 vysoký pás. Ten potrieme
rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a soľou. Vykrajujeme tenké tyčinky a
pomaly upečieme do ružova.
Bryndzovníčky z krehkého cesta
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: hladká múka 250g, maslo 130g, kyslá smotana 3 dl, 1 kávová lyžička
soli.
Náplň: bryndza 150g, soľ, pažítka, vajce 1ks, zemiaky 80g, kyslá smotana 3
PL, krupica 1 PL.
Príprava: Na dosku dáme hladkú múku, nasekáme maslo,
pridáme soľ a podľa potreby kyslú smotanu. Vypracované cesto na tenko
rozvaľkáme a guľatou formičkou (priemer asi 6 - 8 cm) vykrajujeme kolieska a
natierame náplňou tak, aby zostal 1cm okraj, ktorý je potrebné zdvihnúť do výšky.
Bryndzovníčky potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme a do ružova upečieme.
Náplň pripravíme z bryndze, pridáme uvarené a prelisované zemiaky, nadrobno
nakrájanú pažítku, vajce, soľ, trochu múky a smotany.
Tyčinky plnené bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: hladká múka 250g, maslo 130g, kyslá smotana 3 dl, 1 kávová lyžička
soli.
Náplň: bryndza 150g, soľ, pažítka, vajce 1ks, zemiaky 80g, kyslá smotana 3
PL, krupica 1 PL.
Príprava: Na dosku dáme hladkú múku, nasekáme maslo,
pridáme soľ a podľa potreby kyslú smotanu. Vypracované cesto na tenko
rozvaľkáme a guľatou formičkou (priemer asi 6 - 8 cm) vykrajujeme kolieska a
natierame náplňou tak, aby zostal 1cm okraj, ktorý je potrebné zdvihnúť do výšky.
Bryndzovníčky potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme a do ružova upečieme.
Náplň pripravíme z bryndze, pridáme uvarené a prelisované zemiaky, nadrobno
nakrájanú pažítku, vajce, soľ, trochu múky a smotany.
Bryndzová polievka
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: zemiaky, kôpor, soľ, mlieko, bryndza.
Príprava: zemiaky uvaríme,
potom ich trochu podusíme na masle, pridáme k nim kôpor, soľ a zalejeme vodou.
Prevaríme, pridáme bryndzu s mliekom
Bryndzová polievka II
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: bryndza 150g, 1 vajce, chlieb, sladká smotana 1/4l, červená paprika,
soľ.
Príprava: krajec chleba rozkrájame na kocky a vložíme ho do polievkovej
misy, pridáme rozdrobenú bryndzu a zalejeme osolenou vriacou vodou. Nádobu
prikryjeme a necháme päť minút stáť. Medzitým v smotane zatrepeme vajce a
zamiešame do polievky. Rozdelíme do tanierov alebo misiek. Na povrch polievky
nasypeme červenú papriku
Bryndzová polievka III
Posted on June 11th, 2011 by admin
4 porcie, príprava cca 20 minút: Ingrediencie: zemiaky 500g, bryndza 250g, mlieko
0,5l, maslo 20g, soľ, pažítka, kôpor alebo opražená slaninka
Príprava: bryndzu
rozmiešame s maslom a mliekom. Dáme variť zemiaky. Keď sú takmer uvarené,
pridáme pripravenú zmes bryndze. Zohrejeme, odstavíme pred bodom varu.
Ozdobíme posekanou pažítkou, kôprom alebo slaninkou. Na zjemnenie možno
pridať trochu smotany, alebo kyslej smotany
Bryndzová polievka IV
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: maslo 30g, cibuľa 40g, bryndza 150g, voda, hladká múka 20g, kôpor,
rasca, kyslé mlieko 1l, červená paprika.
Príprava: na masle speníme cibuľu so štipkou červenej papriky a s bryndzou. Podlejeme vodou a povaríme. V kyslom
mlieku rozmiešame hladkú múku a za stáleho miešania prilievame do polievky.
Polievku okoreníme mletou rascou a nasekaným kôprom
Bryndzová polievka V
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: vývar zo zemiakov, bryndza 100g, maslo 20g, halušky 60g, mlieko
2dl, soľ, červená paprika, kôpor.
Príprava: bryndzu zmiešame s maslom, pridáme
papriku, mlieko, prilejeme vývar zo zemiakov, osolíme a necháme prejsť varom.
Do polievky dáme zvlášť uvarené a scedené halušky a nasekaný kôpor
Pirohy plnené bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: Cesto: hrubá múka 400g, mlieko, soľ, maslo 120g, cibuľa 80g
Náplň:
bryndza, soľ
Príprava: z múky, soli a mlieka vypracujeme redšie cesto, rozvaľkáme
a pohárom vykrojíme kolieska. Bryndzu ukladáme na kolieska, mierne posolíme,
okraje preložíme a pritlačíme. Pirohy varíme v slanej vode. Uvarené pirohy pred
podávaním polejeme horúcim maslom, v ktorom sme opražil pokrájanú cibuľku
Ravioly s bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: polohrubá výberová múka 500g, čerstvé vajcia 5ks, hrubá múka na
posypanie, bryndza, údená slanina, bazalka. Príprava plnky: bryndzu, bazalku,
opraženú údenú slaninku vložte do misy a dobre premiešame a dochutíme. Touto
zmesou plníme ravioli
Príprava cesta I. Ručne: spravíme jamku uprostred múky a dáme do nej vajcia.
Vajcia zo strán prisýpame múkou. Keď sa začne vytvárať polojemné cesto,
začneme miesiť rukami. Cesto dôkladne miesime asi 3 minúty, až kým nebude
hladké, hodvábne a pružné. Zabalíme ho do mikroténu a necháme 60 minút odležať
v chladničke.
Príprava cesta II. Ingrediencie: polohrubá výberová múka 500g, čerstvé vajcia 5ks,
hrubá múka na posypanie. V mixéri: použijeme miešací hák na cesto. Pridáme do
múky vajcia a miešame na strednej rýchlosti asi 3 minúty, kým sa nevytvorí pevné
cesto. Vyberieme ho z mixéra a ďalej spracúvame ručne asi minútu, kým nie je
hladké, hodvábne a pružné. Zabalíme ho do mikroténu a nechajte 60 minút odležať
v chladničke.
Vyberieme cesto z chladničky a rozdelíme na dva diely. Jeden diel znova
zakryjeme a druhý diel vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca na veľmi
tenký plát s hrúbkou asi 1 – 2 mm.
Z vyvaľkaného cesta spravíme malé rady 4 - 5 raviol naraz, zvyšné tri pláty
prikryte vlhkou utierkou. Veľkosť raviol 7 x 7 je optimálna. Položíme cestovinu na
hojne pomúčenú dosku a dáme poriadne navŕšenú čajovú lyžičku bryndze s malým
množstvom opraženej slaniny do stredu plátu na jednom konci. Toto opakujeme
po celej dĺžke cestoviny vo vzdialenosti 8 cm. Potom pomocou čistého štetca na
pečivo a trošky vody, rovnomerne potrieme cestovinu. Navrch položíme ďalší pás
cestoviny podobných rozmerov.
Palcom alebo spodnou časťou dlane zľahka potľapkáme cesto od vzdialenejšiehokonca. Začneme najprv na jednej strane, hranou ruky pri malíčku popritláčame
cesto na jednom konci, potom pomaly otáčame prsty a dlaň okolo náplne, prípadne
pritláčame dlaňou a zľahka zatláčame druhú stranu náplne. Opakujeme to po celej
dĺžke pásu cesta, pritom dávame pozor, aby sa neprilepil o pracovnú plochu. Potom
obkrajujeme a zrežeme ravioli do správneho tvaru nožom alebo radielkom.
Keď dokončíme ravioli, môžeme ich rovno variť, vo všeobecnosti 3 - 4 minúty v
posolenej, mierne vriacej vode. Alebo ich môžeme uložiť neuvarené do chladničky
na 3 - 4 hodiny na podnose hojne posypanom múkou, ak ich chceme jesť neskôr.
Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom, posypeme čiernym korením,
potrhanými lístočkami bazalky a bryndzou.
Vypražená bryndza
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: bryndza, 1 vajce, detská krupica 1 PL, tatárska omáčka 1 PL,
strúhanka
Príprava: bryndzu, celé vajce, krupicu a tatársku omáčku spolu
vymiešame. Hmota nesmie byť riedka, aby sa z nej dali robiť valčeky. Jedna
polievková lyžica hmoty predstavuje jeden valček. Valčeky obalíme v strúhanke a
vysmažíme.
Bryndzové halušky I
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: zemiaky 600g, bryndza 250g, hladká múka 200g, údená slaninka
100g, soľ.
Príprava: očistené zemiaky postrúhame, posolíme, pridáme múku a
premiešame. Hotové cesto pomocou haluškárne alebo nožom z lopára hádžeme
do vriacej vody so soľou a varíme. Uvarené halušky sú vtedy, keď klesajú ku dnu.
Vtedy ich scedíme, nepreplachujeme studenou vodou a dáme do pripravenej misy
s bryndzou. Premiešame a pridáme horúcu rozškvarenú slaninku. Ako prílohu
podávame zákys, kefír, mlieko.
Bryndzové halušky II
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: zemiaky, polohrubá a hladká múka, soľ, 1 vajce, údená slanina.
Príprava: zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme rovnaký diel
hladkej a polohrubej múky, osolíme podľa chuti, pridáme celé vajce. Cesto dobre
vymiešame a necháme stáť 20 minút. Z lopára hádžeme halušky do vriacej vody.
Podávame s bryndzou a polejeme upraženou na drobno pokrájanou slaninkou.
Pizza s bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: korpus, bryndza, kolieska rajčín (rajčinový pretlak), opražená údená
slaninka, cibuľa.
Príprava: na korpus poukladáme kolieska rajčín alebo ho potrieme
rajčinovým pretlakom, posypeme vrstvou bryndze, opraženou údenou slaninkou a
pokrájanou cibuľou. Piecť 10 minút pri teplote 220°C. Keď bude hotová, môže sa
podľa chuti pokvapkať olivovým olejom.
Vypražené bryndzové gule
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: 4 bielka, 250g tvrdého syra Gorovec (Chabovec, Merino), bryndza
120g, strúhanka 40g, mleté čierne korenie, paprika, soľ.
Príprava: z bielkov
ušľaháme tuhý sneh, premiešame ho s postrúhaným syrom, bryndzou, strúhankou
a okoreníme podľa chuti. Z cesta vytvoríme asi 3 cm hrubé valčeky, pokrájame
ich na dieliky a sformujeme do guľôčky. Obalíme ich v strúhanke a vyprážame
Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Bryndzové placky
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: polohrubá múka 250g, kypriaci prášok 1/2 balíčka, biely jogurt 150 -
200g, 1 vajce, bryndza 120 - 150g, anglická slanina 100g, rasca, oregano, soľ.
Príprava: múka, kypriaci prášok, jogurt, vajce a soľ spracujeme na hladké cesto a
dáme do vymastenej formy. Bryndzu a anglickú slaninu pokrájame na kocky.
Premiešame a posypeme nimi cesto. Posypeme rascou, štipkou oregana a dáme
upiecť. Podľa potreby osolíme.
Bryndzové palacinky
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: polohrubá múka, mlieko 1/2l, vajce 2ks, olej do cesta 2 PL, bryndza
250g, pažítka 1 PL, strúčik cesnaku, soľ, petržlenová vňať 1 PL, strúhanka, olej na
praženie 3 PL.
Príprava: múka, mlieko, vajce a soľ zmiešame necháme 30 minút
odležať. Do cesta postupne vlievame olej a ešte raz premiešame. Cesto má byť
husté, ako smotana. Teflonovú panvicu dôkladne rozohrejeme a postupne na nej
pražíme palacinky z pripraveného cesta. Bryndzu rozmiešame s posekanou
petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a s roztlačeným cesnakom. Plnkou natrieme
palacinky a zložíme ich do tvaru obálky. Obalíme ich v rozšľahanom vajci a v
strúhanke a vypražíme na oleji do červena.
Bryndzové párky
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: rovnaké množstvo: čerstvá strúhanka, najemno nakrájaný pór a
nadrobená bryndza. Čerstvá petržlenová vňať, horčicový prášok, koreniny podľa
chuti, vajce 1ks.
Príprava: zmiešame čerstvú strúhanku, najemno nakrájaný pór a
nadrobenú bryndzu, petržlenovú vňať, trochu horčicového prášku. Na koniec
pridáme koreniny a všetko spojíme vyšľahaným vajcom. Zo zmesi vytvoríme malé
párky a obaľujeme ich (múka, vajce a strúhanka). Vypražíme do chrumkava.
Rajčiny plnené bryndzou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: rajčiny 6ks, cibuľa 4ks, hrozno 12ks, bryndza 120 – 150g, biely
jogurt cca 100g, žerucha.
Príprava: z rajčín rozrezaných napoly, lyžičkou
vyberieme semená a vnútro. Do misky posekáme malý zväzok žeruchy, nadrobno
nakrájanú cibuľu, hrozno zbavené semien, bryndzu. Primiešame biely jogurt.
Všetko dobre zmiešame. Takto pripravenou zmesou plníme pripravené polovice
rajčín.
Prsty z bryndze
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: pšeničná múka 1 šálka, horčicový prášok 1 ČL, maslo, bryndza 1
šálka, 1 vajce, mlieko a štipka soli.
Príprava: rozmiešame 6 polievkových lyžíc
masla a pridáme k nemu šálku bryndze, celé rozšľahané vajce, trochu mlieka,
múku, horčicový prášok a štipku soli. Zmes zmiešame na hladké cesto. Na doske
urobíme z cesta tyčinky – prsty. Tie rovnomerne rozložíme na pekáči a pečieme
približne 10 minút pri teplote 190°C. Podávame teplé alebo studené, samotné alebo
namáčané do omáčky..
Bryndzová torta s cibuľou
Posted on June 11th, 2011 by admin
Ingrediencie: chlebové kôrky 340g, maslo 1 PL, cibuľa 450g, bryndza 170g, soľ,
celé čierne korenie.
Príprava: rozvaľkáme chlebové kôrky a naukladáme ich vedľa
seba na dno kovovej alebo teplovzdornej formy s priemerom okolo 25 cm.
Zohrejeme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a zmiešame ju s bryndzou. Zmes
ochutíme soľou a čerstvým celým čiernym korením a nasypeme do formy. Všetko prikryjeme zostávajúcim chlebom. Okreje chleba pritlačíme a tak uzatvoríme
plnku vo vnútri. Vidličkou urobíme dierky v hornej časti torty a pečieme v rúre 45
minút pri teplote 190°C.